Ի՞ՆՉ Է ԼԱՎԱՇԸ ՀԱՅ ՄՇԱԿՈՒՅԹՈՒՄ.

Լավաշը հայկական ավանդական հաց է, որը հազարամյակներ շարունակ եղել է հայկական մշակույթի և խոհանոցի կարևոր մասը: Այս հոդվածում մենք կուսումնասիրենք այս խորհրդանշական հացի պատմությունն ու մշակութային նշանակությունը:

Լավաշի պատմությունը

Լավաշը հայկական մշակույթում ունի հազարամյակների վաղեմի ու հարուստ պատմություն: Լավաշի մասին ամենավաղ հիշատակությունը կարելի է գտնել 5-րդ դարի հայկական ձեռագրերում, որտեղ այն նկարագրվում է որպես հայ ժողովրդի հիմնական սնունդ:

Ավանդաբար լավաշը պատրաստում էին կանայք, ովքեր հավաքվում էին հաց թխելու ընդհանուր թոնրում։ Լավաշի պատրաստման գործընթացը հաճախ հասարակական և մշակութային իրադարձություն էր, որտեղ կանայք աշխատում էին պատմվածքներ պատմելով և երգելով:

Լավաշի պատրաստում

Լավաշը պատրաստվում է պարզ բաղադրիչներով՝  ալյուր, ջուր և աղ և թխվում կավե ջեռոցում, որը կոչվում է թոնիր: Խմորը բացում են շատ բարակ, այնուհետև դնում թոնրի տաք պատերին, որտեղ արագ թխում են մինչև փխրուն դառնալը։ Ստացվում է թեթև և համեղ հաց:

Հյուրընկալության խորհրդանիշ

Հայկական մշակույթում լավաշը հյուրընկալության խորհրդանիշ է և հաճախ մատուցվում է որպես ճաշի մաս կամ որպես թեյի կամ սուրճի նախուտեստ։ Այն նաև օգտագործվում է հայկական շատ ավանդական ուտեստների հետ, ինչպիսիք են տոլման՝ խաղողի տերևներով լցոնված բրնձով և մսով ուտեստ, և լահմաջուն՝ հայկական պիցցայի տեսակ՝ պատրաստված աղացած մսով և համեմունքներով։

Լավաշը նշանակալի դեր է խաղացել հայկական հասարակական և մշակութային միջոցառումներում, ինչպիսիք են հարսանիքները, որտեղ հաճախ օգտագործվում է տարբեր ուտեստներ մատուցելու համար: Հացը օգտագործվում է նաև կրոնական արարողություններում, որտեղ այն խորհրդանշում է Քրիստոսի մարմինը:

2014 թվականին լավաշն ընդգրկվել է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում՝ գիտակցելով դրա կարևորությունն ու մշակութային նշանակությունը հայ ժողովրդի համար։ Այս ճանաչումն օգնել է բարձրացնել հացի և դրա մշակութային արժեքի մասին իրազեկությունը ողջ աշխարհում:

Համաշխարհային ժողովրդականություն

Այսօր լավաշը վայելում են ոչ միայն Հայաստանում, այլև աշխարհի շատ այլ վայրերում։ Այն լայնորեն հասանելի է հայկական և մերձավոր արևելյան շուկաներում և դարձել է ավանդական հացի հայտնի այլընտրանք շատ խոհանոցներում: Լավաշի փաթաթանները, սենդվիչներն ու պիցցան այժմ սովորական են սննդի սպասարկման բազմաթիվ ձեռնարկություններում ամբողջ աշխարհում, և այս հացը դարձել է սիրված առողջ սննդակարգով ապրող մարդկանց շրջանում՝ իր ցածր կալորիականությամբ և ածխաջրերի պարունակությամբ:

Եզրափակելով, լավաշն ավելին է, քան պարզապես հացը. այն հայկական մշակույթի, ավանդույթների և հյուրընկալության խորհրդանիշն է։ Նրա երկար պատմությունն ու մշակութային նշանակությունն այն դարձրել են հայկական խոհանոցի անբաժանելի մասը և սիրված ուտելիքն ամբողջ աշխարհում: Անկախ նրանից, թե ճաշի մաս է, թե նախուտեստ, լավաշը անպայման կգերի ձեր զգայարաններն իր յուրահատուկ համով։