Հայաստանը՝ փոքր, բայց գեղատեսիլ երկիր է, այն գտնվում է Կովկասի տարածաշրջանում և ունի հազարամյակների վաղեմության գինեգործության հարուստ պատմություն: Հայաստանը իր բազմազան կլիմայով և բերրի հողով դարձել է յուրօրինակ և համեղ ըմպելիքների և գինու սիրահարների պարտադիր այցելության վայր: Եկեք միասին ուսումնասիրենք Հայաստանի առաջատար գինեգործական շրջանները:
1. Վայոց Ձոր. Հայաստանի հարավ-արևելյան մասում գտնվող այս տարածքը երկրի ամենահին գինեգործական շրջաններից է: Այստեղ է գտնվում ամենահին հայտնի գինեգործարանը, որը հայտնաբերվել է քարանձավում: Պաշտպանված բարձր լեռներում՝ Վայոց ձորի խաղողի այգիների խաղողից էլ ստանում են հարուստ համով կարմիր գինիներ, հատկապես հայտնի արենի նուարի տեսակը:
2. Արմավիր. Պատկերացրեք արևոտ լանդշաֆտներ՝ լի խաղողի այգիներով, և կտեսնեք Արմավիրը: Այս շրջանը հայտնի է իր տաք կլիմայով, որն իդեալական է սպիտակ խաղողի տեսակներ աճեցնելու համար: Այստեղ արտադրվում է հայկական բոլոր սպիտակ գինիների կեսից ավելին, այդ թվում՝ հայտնի տեսակներ, ինչպիսիք են Chardonnay-ն և Kangun-ը: Հայտնի են իրենց թարմությամբ և թեթևությամբ, այս գինիները իդեալական են ամառային տաք օրերին վայելելու համար:
3. Արագածոտն. Արագածոտնը կրում է խաղողի այգիներից երևացող վեհաշուք Արագած լեռան անունը: Արագածոտնում կլիման մյուս շրջանների համեմատ մի փոքր ավելի զով է: Այստեղ աճում են այնպիսի խաղողներ, ինչպիսիք են Կանգունը և Ռքածիթելին, որոնցից ստանում են թարմ սպիտակ գինիներ: Այս գինիներն ունեն յուրահատուկ միներալություն՝ արտացոլելով տարածաշրջանի եզակի տերուարը։
4. Արարատ. Գտնվելով խորհրդանշական Արարատ լեռան տակ, որը հավերժ պատկերված է Նոյան տապանի պատմության մեջ, Արարատի մարզը ունի կլիմա, որը հարմար է ինչպես կարմիր, այնպես էլ սպիտակ խաղողի տեսակների համար: Արդյունքում առաջարկում է գինիների բազմազանություն։ Գինու սիրահարները կարող են վայելել լիարժեք կարմիր, ինչպիսին է Cabernet Sauvignon-ը, ինչպես նաև եզակի տեսակներ, ինչպիսիք են Կախեթը և Մալբեկը, որոնցից յուրաքանչյուրը ցուցադրում է տարածաշրջանի հարուստ գինեգործական ժառանգությունը:
5. Տավուշ. Հայաստանի հյուսիսարևելյան մասում գտնվող Տավուշը հայտնի է իր կանաչ լանդշաֆտներով և զով կլիմայով, որոնք նպաստում են խաղողի նուրբ սորտերի աճեցմանը: Շրջանի խաղողի այգիները օգտվում են հովիտներով անցնող թարմացնող քամիներից՝ պահպանելով խաղողի թթվայնությունը և գինիներին տալով վառ թարմություն: Տավուշը հայտնի է թեթև և նրբաճաշակ գինիների արտադրությամբ, հատկապես Ռքածիթելի խաղողից։
Հայաստանի գինեգործական շրջանները գինու սիրահարների համար առաջարկում են տարբեր համեր և փորձառություններ: Պատմական Արարատյան դաշտավայրից մինչև գեղատեսիլ Վայոց Ձոր և դրանից դուրս յուրաքանչյուր մարզ իր ներդրումն է ունենում հայկական գինեգործության հարուստ ժառանգության մեջ: Անկախ նրանից՝ դուք սիրում եք թունդ կարմիր գինի, թե նուրբ սպիտակ գինի, հայկական գինիները վստահաբար դուր կգան ձեզ։