Եթե ծրագրում եք այցելել Հայաստան, ապա պատրաստվեք համտեսելու հայկական համեղ ուտեստները: Հայկական սնունդը հայտնի է մաքրությամբ և օրգանական ծագմամբ, այն դուր կգա թե՛ մսի սիրահարներին, թե՛ բուսակերներին:
Անպայման փորձեք հայերի կողմից ամենասիրված ուտեստը՝ խորովածը։ Կարող եք ընտրել տավարի, խոզի կամ հավի միս, իսկ պատրաստման պրոցեսը հատուկ ծիսակատարություն է, որը հաճախ կատարում են տղամարդիկ։ Միսը մարինացվում է հատուկ սոուսով և մատուցվում լավաշով և լոլիկի սոուսով։
Բուսակերները կարող են վայելել տապակած բանջարեղենը որպես խավարտ:
Հայկական մեկ այլ ավանդական ուտեստ է խաշը, որը ճաշակելու նախընտրելի ժամանակահատվածն է վաղ առավոտը: Պատրաստման պրոցեսը բավական ժամանակատար է, միսը մեկ գիշեր եփվում է ջրում։ Խաշը մատուցում են սխտորով և չոր լավաշով։
Սպաս, հայկական համեղ ապուր, պատրաստվում է մածունից, ձվից, ցորենից և խոտաբույսերից։ Այն ունի թեթև և մի փոքր թթու յուրահատուկ համ, ուստի այն անպայման արժե փորձել ձեր այցելության ընթացքում:
Հարիսան ցորենով և կարագով պատրաստված հավի մսով համեղ ուտեստ է, որը պատրաստելու համար ժամանակ և համբերություն է պահանջվում:
Որպես յուրահատուկ խորտիկ կարող եք փորձել մրգային լավաշ, որը նման է ավանդական լավաշին, այն պատրաստվում է տարբեր մրգային մզվածքներից ինչպիսիք են ծիրանը, սալորը, բալը, խնձորը կամ նուռը:
Ավարտեք ձեր խոհարարական ճանապարհորդությունը գաթայով՝ շաքարավազով և ընկույզով լցոնված քաղցր թխվածքով, որը հիանալի համադրվում է հայկական սուրճի կամ թեյի հետ: Այցելեք Գառնի և Գեղարդ գյուղեր՝ համտեսելու լավագույն գաթաները։
Հայաստանում ավանդական ուտեստների բազմազանությունն ու հարստությունը դրանք դարձնում են հաճելի փորձ գուրմանների համար:
Արդյո՞ք համեղ է հայկական ուտելիքը
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ և համեղ ուտեստներով, որոնք պարունակում են մի շարք թարմ բաղադրիչներ և ավանդական մեթոդները։ Շատերը հայկական սնունդը համարում են համեղ և հագեցնող։ Ահա ևս մի քանի հայտնի հայկական ուտեստներ.
Տոլմա՝ խաղողի տերևներ՝ լցոնված բրնձի, մսի և համեմունքների խառնուրդով։
Լավաշ՝ բարակ անթթխմոր տափակ հաց։
Լահմաջուն՝ հայկական պիցցա, բարակ կլոր խմոր՝ վրան աղացած միս, բանջարեղեն և համեմունքներ։
Քյուֆթա՝ աղացած միս, սովորաբար ոչխարի կամ տավարի միս, խառնված բլղուրի, սոխի և համեմունքների հետ։
Հայկական խոհանոցը ներառում է նաև թարմ մրգերի, բանջարեղենի և խոտաբույսերի բազմազանություն:
Խոտաբույսերի և համեմունքների օգտագործումը, ինչպիսիք են անանուխը, մաղադանոսը և դարչինը, յուրահատկ համ են հաղորդում ուտեստներին։ Ընդհանրապես շատերն են վայելում հայկական խոհանոցի բազմազան ու համեղ ուտեստները։
Ո՞ր խոհանոցին է նման հայկականը
Հայկական սնունդը որոշ չափով նման է հարևան երկրների սննդին. Այն որոշ նմանություններ ունի մերձավորարևելյան սննդի հետ, ինչպիսիք են խորոված միսը, բրինձը, տափակ հացերը և համեղ խոտաբույսերն ու համեմունքները: Այն նաև նմանություններ ունի միջերկրածովյան խոհանոցի հետ, ինչպիսիք են ձիթապտղի յուղի, թարմ բանջարեղենի և խոտաբույսերի օգտագործումը: Վրացական խոհանոցը նույնպես ունի որոշ ընդհանուր տարրեր, ինչպիսիք են դեղաբույսերի, համեմունքների և յուրահատուկ համերի օգտագործումը:
Բայց, չնայած այս նմանություններին, հայկական խոհանոցը մնում է յուրահատուկ։ Այն ունի իր հատուկ համն ու առանձնահատկությունները, որոնք ձևավորվել են երկրի պատմության, մշակույթի և տեղական բաղադրիչների հիման վրա: Տարածաշրջանի յուրաքանչյուր վայր ունի ուտելիք պատրաստելու և վայելելու իր ձևը՝ հատուկ նրբություններով, որոնք այն դարձնում են յուրահատուկ և համեղ:
Արդյո՞ք հայկական սննդակարգն առողջարար է։
Հայկական սննդակարգը կարող է առողջարար լինել, բայց դա կախված է նրանից, թե մարդիկ ինչ են ընտրում ուտելու համար։ Հայկական ավանդական սնունդը հաճախ ներառում է թարմ մրգեր, բանջարեղեն, հացահատիկներ, ընկույզներ և անյուղ միս, որոնք բոլորն էլ առողջարար են:
Այնուամենայնիվ, Հայաստանում որոշ մարդիկ օգտագործում են նաև շատ քաղցր ըմպելիքներ և վերամշակված միս, որոնք կարող են այնքան էլ առողջարար չլինել, եթե օգտագործեն չափից շատ:
Առողջ մնալու համար կարևոր է խելամիտ ընտրություն կատարել ուտելու հարցում: Որոշ հայեր փորձում են հավասարակշռել իրենց սննդակարգը՝ ավանդական մթերքները ժամանակակից սննդի հետ խառնելով։ Հիշեք, որ տարբեր մթերքների չափավոր օգտագործումը լավ միջոց է առողջ մնալու համար: