Երբ դուք ճանապարհորդում եք նոր երկիր, ամենակարևոր հարցերից մեկը՝ արդյոք անվտանգ է խմել ծորակի ջուրը: Հայաստանում, ընդհանուր առմամբ, պատասխանը՝ այո է: Ծորակի ջուրը համարվում է անվտանգ խմելու համար քաղաքներում, ներառյալ մայրաքաղաք Երևանում: Հայաստանը հայտնի է բարձրորակ ջրային աղբյուրներով, որոնցից շատերը գալիս են լեռների աղբյուրներից: Ջուրը թարմ է, մաքուր և հարուստ է հանքանյութերով, ինչը այն անվտանգ է դարձնում թե՛ տեղացիների, թե՛ զբոսաշրջիկների համար:
Այնուամենայնիվ, եթե ճանապարհորդում եք հեռավոր վայրեր, լավ գաղափար է զգուշանալ: Չնայած ջուրը կարող է դեռ անվտանգ լինել, միշտ խորհուրդ է տրվում հարցնել տեղացիներին կամ օգտագործել շշալցված ջուր, եթե կասկածներ ունեք: Շշալցված ջուրը լայնորեն հասանելի է և էժան, ուստի առանց անհանգստանալու կարող եք մնալ հիդրատացված:
Ո՞րն է լավագույն խմիչքը Հայաստանում:
Հայաստանը ունի հարուստ ավանդույթներ խմիչքների մեջ, սկսած թարմ լեռնային աղբյուրի ջրից մինչև յուրահատուկ տեղական խմիչքներ, որոնք արտացոլում են երկրի մշակույթն ու պատմությունը: Հայաստանում ամենասիրելի ոչ ալկոհոլային խմիչքներից մեկը «թանն» է՝ թարմացնող մածնային խմիչքը: Թանը նման է նոսրացված մածունի կամ կեֆիրի, մի փոքր աղի է և հաճախ օգտագործվում է ամառային ամիսներին՝ զովանալու համար: Այն հիանալի կերպով համադրվում է ավանդական հայկական ուտեստների, օրինակ՝ խորովածի հետ:
Մեկ այլ հանրաճանաչ տարբերակ է հայկական խոտաբույսերով թեյերը: Այս թեյերը պատրաստվում են լեռնային շրջաններում աճող բազմաթիվ վայրի խոտաբույսերից: Դրանք բուրավետ են և լի են առողջարար հատկություններով: Անկախ նրանից՝ դուք սիրում եք հանգստացնող երիցուկի թեյ, թե ավելի ուժեղ անանուխի թեյ, հայկական խոտաբույսերով թեյերը հիանալի ընտրություն են՝ ջերմ, հանգստացնող խմիչքի համար:
Եթե սիրում եք քաղցր խմիչքներ, փորձեք «կոմպոտ»: Կոմպոտը ավանդական հայկական մրգային խմիչք է, որը պատրաստվում է մի շարք մրգերի (օրինակ՝ ծիրան, դեղձ, կամ հատապտուղներ) եռացնելով ջրի մեջ մի փոքր շաքարավազով: Դա ընտանիքի հավաքույթների անբաժան մասն է և հիանալի միջոց՝ փորձելու Հայաստանի բնական մրգային համերը:
Խմո՞ւմ են ալկոհոլ Հայաստանում:
Այո, Հայաստանում խմում են ալկոհոլ, և երկիրը հարուստ ավանդույթներ ունի սեփական ալկոհոլային խմիչքների արտադրության մեջ: Հայկական ամենահայտնի խմիչքներից մեկը կոնյակն է (Հայաստանում հայտնի է նաև որպես բրենդի): Հայկական կոնյակը ունի երկար պատմություն և միջազգային ճանաչում է վայելում իր բարձր որակի համար: Կոնյակը պատրաստվում է հայկական խաղողից և ունի հարթ, հարուստ համ, որը բարձր է գնահատվել շատերի, այդ թվում՝ աշխարհի առաջնորդների, ինչպես Ուինսթոն Չերչիլի կողմից:
Մեկ այլ ավանդական հայկական ալկոհոլային խմիչք է գինին: Հայաստանը աշխարհի ամենահին գինեգործական տարածաշրջաններից մեկն է՝ գինեգործության պատմությունը հաշվվում է ավելի քան 6000 տարի: Երկրի յուրահատուկ կլիման և հրաբխային հողը ստեղծում են իդեալական պայմաններ բարձրորակ խաղող աճեցնելու համար: Հայկական գինիները, հատկապես Արենիի և այլ տարածաշրջաններից, արժանանում են ուշադրության իրենց առանձնահատուկ համերի համար:
Բացի դրանից, Հայաստանում շատ տարածված է օղին, որը պատրաստվում է մրգերից, օրինակ՝ թթենու, ծիրանի կամ խաղողի: Այս մրգային օղին հաճախ պատրաստվում է տնային պայմաններում, հատկապես գյուղական շրջաններում, և սովորաբար մատուցվում է տոնակատարությունների և ընտանեկան հավաքույթների ժամանակ:
Չնայած ալկոհոլային խմիչքները լայնորեն օգտագործվում է Հայաստանում, կարևոր է նշել, որ չափավոր խմելը նորմ է, իսկ չափից դուրս խմելը սովորաբար անընդունելի է: Անկախ նրանից, նախընտրում եք գինի, կոնյակ կամ ոչ ալկոհոլային խմիչքներ, Հայաստանը առաջարկում է լայն ընտրանի խմիչքների, որոնք արտացոլում են երկրի հարուստ պատմությունն ու մշակույթը:
Անկախ նրանից՝ դուք ըմպում եք մաքուր լեռնային աղբյուրի ջուրը, թե վայելում եք համաշխարհային ճանաչում ունեցող հայկական կոնյակը, Հայաստանը շատ բան ունի առաջարկելու խմիչքների ոլորտում: Ծորակի ջուրը անվտանգ է, և կան բազմաթիվ ավանդական խմիչքներ, ինչպես ալկոհոլային, այնպես էլ ոչ ալկոհոլային, որոնք խորապես արմատացած են երկրի մշակույթում: