Հայաստանը մի երկիր է, որն ունի հարուստ մշակութային ժառանգություն, հայտնի է նաև իր համեղ և յուրահատուկ խոհանոցով։ Եթե դուք ծրագրում եք ճանապարհորդություն դեպի Հայաստան կամ պարզապես ցանկանում եք զգալ նրա խոհարարական բարիքները, ահա յոթ ազգային ուտեստներ, որոնք անպայման արժե փորձել: Յուրաքանչյուր ուտեստ պատմում է ավանդույթների և համերի պատմություն, որոնք չպետք է բաց թողնել:
1. Հարիսա
Հարիսան շիլա է՝ պատրաստված ցորենից և մսից, ավանդաբար հավի կամ գառան մսից: Այս ուտեստը դանդաղ է եփվում, մի քանի ժամվա ընթացքում, թույլ տալով, որ համերը միաձուլվեն: Հարիսան հաճախ մատուցվում է կրոնական տոներին և ընտանեկան հավաքույթներին՝ խորհրդանշելով համբերությունն ու միասնությունը:
2. Փախլավա
Փախլավան քաղցր խմորեղեն է, որը պատրաստվում է բարակ խմորի շերտերից՝ լցոնված մանրացված ընկույզով և քաղցրացված մեղրով կամ օշարակով։ Փախլավայի յուրաքանչյուր կտորը խրթխրթան և քաղցրի համեղ համադրություն է, որը կատարյալ է մեկ բաժակ հայկական սուրճի հետ վայելելու համար:
3. Քուֆթա
Քուֆթան հայկական կոլոլակ է, որը պատրաստվում է տավարի կամ գառան մսից, խառնված համեմունքների հետ և հաճախ մատուցվում հարուստ արգանակի մեջ։ Միսը սովորաբար մանրացնում են, ինչի պատճառով կոլոլակները դառնում են հարթ և նուրբ։ Քյուֆթան կարելի է մատուցել որպես նախուտեստ կամ հիմնական ուտեստ, հաճախ հացով կամ բրնձով։
4. Տոլմա
Տոլման տարբեր մշակույթներում տարածված ուտեստ է, սակայն հայկական տարբերակը առանձնահատուկ է։ Սրանք խաղողի տերևներ են՝ լցոնված բրնձի, աղացած մսի և տարբեր համեմունքների խառնուրդով։ Լցոնված տերևները եփում են մինչև փափկելը՝ ստեղծելով անուշաբույր ուտեստ, որը կարելի է մատուցել տաք կամ սառը:
5. Խորոված
Խորովածը սովորաբար խոզի, գառի կամ հավի միսն է, որը եփում է շամփուրի վրա: Միսը մարինացվում է համեմունքների, դեղաբույսերի խառնուրդի և երբեմն գինու մեջ, այնուհետև խորովում են: Խորովածը տոնական և ընտանեկան հավաքույթների հիմնական ուտեստ է, որը մատուցվում է թարմ բանջարեղենի և լավաշի հետ:
6. Խաշ
Խաշը հայկական ավանդական ապուր է, որը պատրաստվում է կովի ոտքերից և այլ մասերից, որը դանդաղ եփում է մինչև միսը ոսկորներից առանձնանա։ Սովորաբար մատուցվում է սխտորով, քացախով և չորացրած լավաշով, այն հայտնի է իր հարուստ համով: Խաշը հաճախ ուտում են վաղ առավոտյան:
7. Խաշլամա
Խաշլաման գառան կամ տավարի միսն է՝ շոգեխաշած բանջարեղենով, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, գազարը և լոլիկները: Ճաշատեսակը դանդաղորեն եփվում է, թույլ տալով, որ համերը միախառնվեն, և միսը դառնա նուրբ: Խաշլաման հայկական տնական խոհարարության կատարյալ օրինակ է, որն արտացոլում է երկրի սերը առատ և սննդարար ուտեստների նկատմամբ:
Պատրա՞ստ եք փորձել այս համեղ հայկական ուտեստները: Պլանավորեք ձեր խոհարարական ճանապարհորդությունը դեպի Հայաստան Sara Voyage-ի հետ և համտեսեք այս գեղեցիկ երկրի իսկական համերը: Ամրագրեք ձեր ճամփորդությունը հիմա և սկսեք գաստրոնոմիկ արկածախնդրություն, որը չեք մոռանա: